Ráj (nejen) pro vozíčkáře. Černý Most sídlištěm budoucnosti? - Sport bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Sport bez bariér

Ráj (nejen) pro vozíčkáře. Černý Most sídlištěm budoucnosti?

Cyklostezky a chodníky

16. srpna 2016, 19.05 | Praha (pp)
Park U Čeňku, Plechárna Černý Most a projekt Sportovního klubu vozíčkářů Praha Vozíčkáři na Plechárně. Tři projekty, tři skvělé možnosti, jak si lidé s postižením mohou vyplnit volný čas, vědomě relaxovat a nevěnovat pozornost "starostem všedního dne".

 

 

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) ve svém výzkumu na Černém Mostě (sídliště Vybíralka) zjistil, že obyvatelům sídlišť nejvíce vadí špatná organizace vozovek, málo parkovacích míst nebo nedostatek vyžití pro seniory a lidi s postižením.

Obyvatelé tady nejsou spokojeni s přístupem k metru, často se k němu musí plahočit bahnitými cestičkami místo pohodlných a bezpečných chodníků. A co potom takový vozíčkář?

 

Revitalizace zelených ploch

Obecně by lidé na sídlištích (nejen v Praze) přivítali mezi domy místo keřů a stromů nějaké atrakce, např. bezbariérově přístupnou posilovnu nebo nové odpočinkové a relaxační zóny rozdělené na cyklistickou a pěší část, kde se snadno dostanou i méně pohybliví senioři či lidé s postižením. Podobně jako je tomu na okrajích městských částí. Chtějí se tam prostě cítit jako doma a sdílet život v komunitě, nikoli jako televizní maniaci a domácí puťky. Na podobné vize by měl myslet i nový Metropolitní plán, který IPR na konci května odevzdal hlavnímu městu Praha.

„Pokud se ho podaří projednat, bude zaveden důležitý regulační pojem park ve volné zástavbě, kterým se sídliště de facto chrání proti jakýmkoli budoucím zahušťovacím stavbám,“ říká Martin Špičák z IPRu.

 

Park U Čeňku

Velmi dobrým příkladem může být park U Čeňku, který leží mezi jižním okrajem sídliště Černý Most a severním okrajem Dolních Počernic včetně rybníku Martiňák a okraje přírodní rezervace V pískovně. Po dokončení by měl propojit sídliště Černý Most s Dolními i Horními Počernicemi, Kyji a Hostavicemi.

Návštěvníci parku se dostanou i do významných přírodních lokalit, jako je Velký počernický rybník se zámeckým parkem, Horka, Čihadla, Xaverovský háj či údolní louky u Rokytky, která loni prodělala rozsáhlou revitalizaci. Vzhledem k poloze na východním okraji města v blízkosti metra a rychlostních komunikací má toto území vysoký potenciál pro cestovní ruch a rekreaci. V současné době ho využívají k procházkám, rybaření a rekreační cyklistice především občané Černého Mostu. Na chodnících a cyklostezkách uvidíte sportovce, rodiny s dětmi i vozíčkáře. Součástí projektu je dětské hřiště, hřiště pro seniory, víceúčelové travnaté hřiště, terénní valy s výhledy pro pěší a další prostory k volnočasovým aktivitám.

Pomineme-li politické půtky o to, kdo zavinil, že park ještě stále není dokončený, už teď je nádherným prostorem relaxace nejen pro obyvatele Černého Mostu. Dojet se tady dá metrem z kteréhokoli konce Prahy a potom městskou dopravou.    

Vozíčkáře přiveze bezbariérový autobus na zastávku Bryksova u sportovního, komunitního a volnočasového centra Plechárna Černý Most.

 

Plechárna Černý Most

Plechárna prošla nedávno rekonstrukcí (dříve to byla kotelna), což umožnilo rozšířit zázemí pro široké spektrum sportovních aktivit (běžecká škola, škola skateboardingu, box a mnoho dalších). Součástí projektu je volnočasová hala, sportovní hala, malý sál, ateliér, kavárna, sdílená kancelář, dětský koutek, komunitní zahrada a grilovací zóna. Vše s bezbariérovým přístupem.

Ideou projektu je zejména propojování místních aktivních obyvatel, kteří si mohou na Plechárně uspořádat vlastní akci nebo vést svůj kurz. Oslovuje i neziskové organizace, kterým nabízí prostor k realizaci vlastních aktivit. Plechárna je otevřeným místem pro setkávání všech generací, které pomáhá celkovému oživení sídliště Černý Most. Více se dozvíte na www.plecharnacernymost.cz

 

Projekt Vozíčkáři na Plechárně

Sportovní klub vozíčkářů Praha (SKV Praha) se v létě 2014 přestěhoval do nového působiště v Poliklinice Parník na sídliště Černý Most. Bydlí v něm více než 500 vozíčkářů (údaj MČ).

„Abychom se etablovali v novém místě jako dobrý soused, přišli jsme s projektem Vozíčkáři na Plechárně. Projekt podporují firma T-Mobile díky grantovému programu Mluvme spolu, Městská část Praha 14 a Praha 14 kulturní,“ vysvětluje předseda SKV Praha Bohuslav Hůlka.

„Do Plechárny a jeho okolí jsme naplánovali takové aktivity, u kterých předpokládáme největší zájem veřejnosti, a to jak s postižením, tak bez – např. tanec a stolní tenis,“ říká koordinátorka projektu Anna Krátká. „V prvním roce projektu objekt Plechárny procházel rekonstrukcí. Během letního období jsme uskutečnili několik akcí venku – projížďky na handbiku a prezentace naší činnosti. Potom jsme naše sportovní akce přesunuli do KD Kyje, kde jsme pořádali kromě tanečních workshopů také seznámení s lakrosem, trénovali jsme badminton a bocciu. Nové sídlo České asociace paraplegiků na ulici Dygrýnova se stalo naším útočištěm pro pořádání cestovatelských přednášek. Tam zveme na besedy vozíčkáře, kteří procestovali zajímavé kouty světa – např. Altaj, Island či Maroko.“

Nyní už je Plechárna v každodenním provozu, a tak SKV Praha zve zájemce  na čtvrteční tréninky stolního tenisu a každou druhou sobotu na tréninky různých sportů, např. boccii nebo badmintonu.

O dalších připravovaných akcích se dozvíte na webových stránkách vnp.skvpraha.org. Přihlásit se mohou vozíčkáři i lidé bez postižení. Koordinátorkou projektu je Anna Krátká, napsat jí můžete na e-mail .

Text, foto: (pp)

 

Zdrojový článek v příloze

 

Zdroj: VOZKA 2/2016

Přílohy:

Pro větší bezpečnost cyklistů, chodců a vozíčkářů je zde i kruhový objezd

Ideální cestičky pro vozíčkáře a jejich kamarády

Park U Čeňku leží mezi sídlištěm Černý Most a Dolními Počernicemi

Rybník Martiňák navozuje pocit klidu a pohody

Centrum Plechárna Černý Most

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Cestování a pobyty bez bariér  

 » Aktuality  » Sport bez bariér  

 

 

Čtvrtek, 18. dubna 2024

Svátek má Valérie

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)