Geocaching: Zapojení těla, mysli a zvláštního místa dává pozoruhodný prožitek - Sport bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Sport bez bariér

Geocaching: Zapojení těla, mysli a zvláštního místa dává pozoruhodný prožitek

23. března 2013, 20.11 | Plzeň (Jiří Muladi)
Než skončila pětadvacetiletá Martina Hánová na vozíku, byl pro ni sport přirozenou součástí života. Hrála softbal a jezdila na kole. „Život s handicapem rozhodně nekončí, jen je prostě jiný,“ říká. „Nechtěli jsme se s přáteli vzdát pohybu a napadlo nás, že zkusíme geocaching – turistickou hru, u které člověk zapojí jak tělo, tak i mozek a pozná nová místa.“

 

Jejich tým z Plzně vymyslel projekt bezbariérových výletů a přizval ke spolupráci občanské sdružení Lucky kolečka. „Nejdřív jsme si vyhledali bezbariérové kešky – poklady na webu Geocaching.cz. Několik jich je doslova pár metrů od našeho domova, ani jsme netušili, co máme v okolí. Dozvěděli jsme se zajímavosti o historii starého pivovaru, nebo jsme objevili prastarou borovici,“ dodává Martina s tím, že bezbariérové akce mohou pořádat díky podpoře z programu Think Big od Nadace Telefónica.

Každá keška je zajímavá

Pokud se v Plzni vytvoří skupina vozíčkářů a asistentů, kteří budou každý měsíc vyrážet na „lov“, bude to prý paráda. „Zatím se chceme soustředit na okolí Plzně, ale možná se brzy naše výlety objeví i jinde. Už máme nabídku, abychom je zorganizovali na druhém konci republiky. Jsme moc rádi, že se nápad ujal,“ uvádí Martina.

Podobně nadšený je i třiatřicetiletý Václav Augusta, který si ještě jako „choďák“ vyzkoušel geocaching se svojí sestrou Hanou. „Tehdy jsme jezdili hodně po republice, ale teď vybíráme podle toho, jestli jsou keše bezbariérové,“ vysvětluje Václav Augusta s tím, že jinak příliš mnoho zajímavých činností pro vozíčkáře v Plzni není. „Každá keška je něčím pozoruhodná. Jednou je na místě spjatém s mimořádným stromem, jindy třeba na vyhlídce,“ dodává.

„Našim přáním je inspirovat další lidi s handicapem, kteří budou vyrážet do přírody s GPSkou a nadšením,“ uzavřela Martina Hánová.

Princip

Geocaching je velmi zajímavou sportovně-turistickou hrou. Spočívá v aplikaci navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (v češtině psáno i keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice (v systému WGS 84). Při hledání se používají turistické přijímače GPS. Člověk zabývající se geocachingem bývá označován slovem geocacher, česky též geokačer nebo kačer. Po objevení cache, zapsání se do logbooku a případné výměně obsahu ji nálezce opět uschová a zamaskuje.

Jednou ze základních myšlenek geocachingu je umisťování keší na místech, která jsou něčím zajímavá a přesto nejsou turisticky navštěvovaná. V popisu cache (listing) jsou pak uvedeny informace o místě s jeho zvláštnostmi. V některých případech je nevšedním právě úkol, který je s nalezením cache spojen.

 

Pokračování - viz zdrojový článek v příloze

 

Zdroj: Vozka č. 1/2013

Přílohy:

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Sport bez bariér  

 » Aktuality  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

Čtvrtek, 28. března 2024

Svátek má Soňa

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)