Život je RISK! Cirk La Putyka - Kultura bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Kultura bez bariér

Život je RISK! Cirk La Putyka

Risk se La Putyce vyplatil. Nové představení oslňuje lehkostí a nevypočitatelností

26. června 2013, 17.23 | Cirk La Putyka je soubor, který se profesionálně věnuje žánru „nový cirkus“. Propojuje tak hranice mezi akrobacií, moderním tancem, žonglérstvím, divadlem a koncertem. Vytváří ojedinělou poetiku, příběh a téma. Za pomoci zahraničních akrobatů a divadelníků si soubor letos připravil nové představení s názvem Risk. A proč právě Risk? Už od pradávna je přece risk jedním ze základních témat cirkusu vůbec.

 

 

 

Vše musí být připraveno na výbornou, jinak hrozí nebezpečí a může dojít i k fatálním úrazům. Hledání adrenalinu je ale pro cirkusáky závislost. Všechny pak spojuje důvěra a solidarita. V Risku, inscenaci plné adrenalinu a riskování, vystupuje také mladý handicapovaný vozíčkář Petr Valchář, kterému patří celé druhé dějství. Propojení akrobacie s tělesným handicapem vyžadovalo mnohem náročnější přístup ke zkoušení, než je tomu u ostatních her.

Soubor předvedl své jedinečné umění začátkem dubna v ostravském Gongu (bývalý plynojem ve Vítkovicích) v rámci týdenního turné. Vozíčkáři měli k dispozici vždy 16 volných vstupenek na každé představení.

 

Strach a peníze jsem nikdy neměl

To zmiňuje hned v úvodu průvodního filmu Petr Valchář. Jako profesionální snowboardista riskoval celý svůj život před úrazem a díky La Putyce v tom pokračuje i nyní na vozíčku.

Představení Risk má dvě části. První je více klasické, cirkusácké. Divákům je představeno jakési sanatorium plné bláznivých postaviček (obrazně celá lidská společnost). Strhující je akrobat na tram-políně skákající s noži v ruce. Jindy se všichni ocitnou pod palbou šipek nebo žonglují se sekyrkami. Vše je na hraně – jako život sám. Tuto bláznivou podívanou z ústraní pozoruje Petr, všemi odstrkovaný kluk na vozíčku.

Zajímavým předělem představení je pak krátký umělecký film. Je to velmi poetický film, kdy náš hrdina Petr se pod vodní hladinou elegantními pohyby vysvobozuje ze židle. Pár metrů nad zemí si pak ladně přehazuje křehkou akrobatku z ruky do ruky. Nebo je vynesen na skálu, kde spolu všichni bujaře hodují a tančí. Druhá polovina představení je celá věnována Petrovi a je originálním výletem do světa handicapu. Nádherná je akrobacie s obřím kruhem nebo s koly podobnými těm na vozíku. Strhující je nespočet čísel z moderního tance, kdy v centru je vždy Petr – na vozíku nebo s ostatními na podlaze. Akrobat na trampolíně má už také přistřižená křídla, když mu svážou ruce, ale přesto se ze všech sil snaží proskakovat obručí ve vzduchu.

Vrcholem představení je akrobatický výkon Petra ležícího na plošině v prostoru, kdy nám akrobatka zavěšená pouze na jeho silných pažích předvádí vysoko nad jevištěm neuvěřitelné dechberoucí kousky. Vše je krásné, ladné, elegantní. Diváci byli natolik ohromeni, že následoval potlesk ve stoje. Jen málokdo si uměl představit, jakých čísel je Petr vůbec schopen.

Společnost Cirk La Putyka, o.p.s., byla založena v roce 2009, jejím principálem je Rostislav Novák. Tento mladý český herec je potomek osmé generace slavných českých loutkařů Kopeckých. Televizní diváci si jeho tvář vybaví např. ze seriálu Kriminálka Anděl, Rodinná pouta, Bazén nebo Náměstíčko. V repertoáru má cirkus čtyři inscenace (La Putyka, Up’End’Down, Slapstick Sonata a Risk). Za sebou pak spolupráci se známými soubory a umělci, jako je například Maksim Komaro, Tilde Björfols, Daniel Gulko, Jiří Havelka, Bonaventura Gacon, The Race Horse Company, Ieto, lektoři Cirque de Soleil nebo Francouzské Národní cirkusové školy.

Cirk La Putyka se zúčastnil mnoha festivalů a přehlídek a vystoupil v růz-ných divadlech. Namátkou EXPO, Shan-ghai, Syndey festival, Sydney, Fringe festival, Edinburgh, Cirque en Corps, Marseille, Národní divadlo, Helsinky, Festival Letní Letná, Praha aj. Unikátní byl projekt ChapiteauX 2012 v Leten-ských sadech. Pro 16 tisíc lidí připravil soubor na stovku různých vystoupení a workshopů.

 

Adrenalin bez bariér

Divadelní skupina také každoročně pořádá dvě až tři představení pro dětské domovy spojené s tiskovou konferencí, autogramiádou účinkujících a workshopem s nahlédnutím do zákulisí. Akce nese název Inspirace dětem s La Putykou.

Mnoho z těchto dětí má neuvěřitelný talent pro tanec. Všechno okoukají z YouTube. Do budoucna by si borci z Cirku La Putyka rádi vychovali pár děti pro svá vystoupení.

Zajímavým projektem souboru je spolupráce s organizací „Adrenalin bez bariér“. Ta se zaměřuje na podporu lidí s handicapem a zároveň jim nabízí adrenalinové, outdoorové a volnočasové aktivity.

S využitím idnes.cz

Hana Klusová

Foto: David Pokorný, archív Cirk La Putyka

 

Zdrojový článek v příloze

 

Zdroj: Vozka 2/2013

Přílohy:

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Kultura bez bariér  

 

 

Sobota, 27. dubna 2024

Svátek má Jaroslav

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)