Jana Fialová představuje Nakladatelství UMÚN: „Ne ruka, to duše maluje…“ - Kultura bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Kultura bez bariér

Jana Fialová představuje Nakladatelství UMÚN: „Ne ruka, to duše maluje…“

Zakladatel sdružení umělců Erich Arnulf Stegmann

26. března 2014, 23.15 | Ostrava (hk)
Výstavy v letošním roce • Rozhovor s malířem Pavlem Hejhalem
Výjimečná díla se nemusí zrodit vždy jen pod rukama umělce, někdy vznikají podobně jako polibky – ústy – či tak, jako se dotýkáme každý den země – nohama. Tvůrci z Nakladatelství UMÚN (Nakladatelství umělců malujících ústy a nohama) tvoří svá díla tímto způsobem, protože jsou handicapovaní a rukama malovat nemohou. Ani takové náročné omezení jim však nebrání vytvářet díla vynikající kvality.

 

 

O tom, jak došlo k založení Nakladatelství a o mnohém dalším hovořila jednatelka Nakladatelství Jana Fialová s magazínem Místní kultura a rozhovor poskytla i čtenářům Vozky. 

  • Čtenáři Vozky už vědí, že Nakladatelství UMÚN působí v České republice už více než 20 let. Co stálo za jeho vznikem?

Nakladatelství bylo založeno po výstavě obrazů pana Petra Šrámka (malovaných nohou), která se konala v Liberci v roce 1993. Výstavu připravili studenti na vysokoškolské koleji a zpráva o výstavě proběhla tiskem. Díky této informaci kontaktoval pana Šrámka a Ústav sociální péče v Hodkovicích nad Mohelkou, kde pan Šrámek žije, zástupce Celosvětového sdružení malířů malujících ústy a nohama a odvezl si několik jeho obrázků k výtvarnému posouzení. Panu Šrámkovi bylo v témže roce uděleno stipendium a pod vedením Sdružení bylo založeno Nakladatelství UMÚN v České republice. Vedle pana Šrámka u nás působí deset dalších malířů, kteří jsou stipendisty Sdružení.

  • Čemu se mohou umělci díky tomuto stipendiu věnovat?

Handicapovaným malířům je poskytováno pravidelné měsíční stipendium, které je určeno k nákupu výtvarných potřeb a hrazení individuální výuky malování. Tímto způsobem mají možnost rozvíjet svůj talent. Je velmi zajímavé prohlížet si obrázky umělců ve sledu, jak vznikaly, a vnímat pokrok a vývoj v jejich tvorbě. To přináší radost nejen jim samotným, ale všem lidem, kteří jim v životě pomáhají.

  • A co zahraniční stáže nebo výstavy?

Většina malířů nemůže cestovat samostatně bez doprovodné asistence. Některým z nich se přesto podařilo zúčastnit se mezinárodních výstav pořádaných Celosvětovým sdružením malířů a setkat se tak i se svými kolegy z jiných zemí.

  • Který handicapovaný umělec tvořící ústy či nohama se ve světě nejvíce proslavil?

Nejvíce je ve světě znám pan Erich Arnulf Stegmann, zakladatel Celosvětového sdružení malířů malujících ústy a nohama. Ve dvou letech onemocněl dětskou obrnou a ochrnul na obě ruce. V době, kdy děti začínají kreslit, mu nehybné ruce nahradila ústa. Naučil se jimi psát, kreslit a později vytvářel dlátem vedeným ústy i sochy. Po druhé světové válce hledal a našel ve světě lidi se stejným osudem a zájmem o malování. V roce 1957 společně založili sdružení a pan Stegmann se stal jeho prvním prezidentem. S využitím svého organizačního talentu vytvořil v řadě zemí nakladatelství, která vydávala a vydávají tvorbu malířů v podobě reprodukcí na přáních a v kalendářích. Díky této aktivitě malíři získávají finanční prostředky prodejem své tvorby. To bylo a stále je hlavní myšlenkou: založit sdružení, díky němuž nebudou lidé s handicapem odkázáni jen na podporu společnosti, ale nabídnou svou práci, jako to dělají ostatní lidé.

  • Kde je možné si tyto unikátní přání a kalendáře zakoupit?

Nakladatelství rozesílá nabídky – balíčky přání a kalendářů poštovními zásilkami před Vánocemi a Velikonocemi. V balíčku je i nabídkový list s vyobrazením drobných dárků a knížek s motivy malovanými ústy a nohou. Kromě toho si můžete zboží prohlédnout na internetu, využít možnosti objednávky přes internet nebo telefonicky. Objednané výrobky jsou rovněž zasílány poštou. Zakoupit je lze i na výstavách, které Nakladatelství pro malíře pravidelně několikrát ročně organizuje na různých místech republiky. Snahou je výstavy s předstihem inzerovat již v rozesílaném balíčku přání. Pozvánky na výstavy, které jsou organizovány v jiných obdobích, jsou vždy umístěny na webových stránkách Nakladatelství www.umun.cz.

  • Kdy se budou konat nejbližší výstavy Nakladatelství UMÚN?

Nejbližší déle plánovaná výstava bude v Olšanech u Prostějova v květnu, další pak v září v Minigalerii Odolena Voda. Máme nabídku i na výtvarnou dílnu, která je v jednání. Výtvarných dílen se malíři zúčastňují často. Je to velmi zajímavé, když si společně s malíři mohou i běžní návštěvníci vyzkoušet malování bez rukou. V rámci dílny vznikají přátelské neformální besedy, které odstraňují bariéru mezi tělesně postiženými a zdravými. Nejpřirozeněji reagují děti, které spontánně kladou otázky a zjišťují, že i člověk na vozíku má stejné pocity jako ony a i přes svůj handicap může být veselý, šťastný, žít v rodině, mít a vychovávat děti. Tuto skutečnost vycítíte na každé výstavě obrazů malovaných ústy a nohou, z barev a nálady obrazů.

  • Kde je možné získat další informace o práci umělců?

Pokud zájemci o malování nemají možnost navštívit výstavu nebo výtvarnou dílnu, mohou se s malíři setkat prostřednictvím krátkých filmů, které jsou umístěny na webu Nakladatelství. Na snímcích se malíři sami představují, ukazují, jak malují atd.

 

Výstavy v letošním roce

  • První z výstav proběhne v Olšanech u Prostějova v prostorách fary a nové školky. Vernisáž je plánována na 21. května v 18 hodin a samotná výstava potrvá do 22. června. Pokud se rozhodnete výstavu navštívit, dejte o sobě vědět na telefonním čísle 604 982 221.
  • Další výstavu bude hostit Minigalerie Odolena Voda, a to od 4. do 30. září. Zahájena bude vernisáží 4. září od 18 hodin. Galerie je přístupná každý čtvrtek od 15 do 17 hodin, jinak po objednání na telefonním čísle 603 268 206.
  • A nakonec se chystá slavnostní akce – výstava obrazů Petra Šrámka k jeho 60. narozeninám. Termín bude upřesněn na webových stránkách Nakladatelství, předběžně je stanoven na září–říjen v Městském divadle v Jablonci nad Nisou. O případných změnách vás budeme samozřejmě informovat i my na webových stránkách Vozky www.vozka.org a ve druhém letošním čísle Vozky.

 

Kontakt a další informace: Nakladatelství UMÚN s.r.o., Nad Školou 1289, 463 11 Liberec 30, tel/fax: 485 161 712 (od 9 do 16 hodin), , www.umun.cz.

 

Pokračování ve zdrojovém článku v příloze

Zpracovala: Hana Klusová

 

Zdroj: Vozka 1/2014

Přílohy:

Erich Arnulf Stegmann – Nechci lítost

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Kultura bez bariér  

 

 

Čtvrtek, 25. dubna 2024

Svátek má Marek

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)