Vozka na MotoGP v Brně nejen za vozíčkáři - Sport bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Sport bez bariér

Vozka na MotoGP v Brně nejen za vozíčkáři

17. září 2013, 22.55 | Ostrava (hk)
Světový šampionát je jedinečný, úchvatný. Navíc pro vozíčkáře vůbec ne nedostupný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kdo byl zvyklý jezdit na závody Superbiků (letos se v Brně nejedou), bude překvapen, jak moc je MotoGP luxusním a přitom stále přátelským prostředím.

 

 

Jak krásné, vzrušující a dobrodružné je závodění na dvou kolech vám potvrdí každý fanoušek motorismu. Na 222 tisíc se jich předposlední srpnový víkend sjelo do jihomoravské metropole Brna, aby vzdali hold těm, kteří to právě na dvou kolech umějí nejlíp na světě. A kdo že se to stal brněnským šampionem? Senzační Marc Marquez, dvacetiletý mladíček z Barcelony, který už nyní přepisuje dějiny motocyklového sportu a láme jeden rekord za druhým. V Brně jen potvrdil, že o něm ještě hodně dlouho uslyšíme.

Vstupenky pro ZTP/P, jejichž počet je omezen na 80 ks, mohli zájemci získat pro sebe i jeden doprovod zdarma přes web www.automotodrombrno.cz. Zajištěno měli místo na přírodní tribuně,  k tomu parkování vozidla v areálu okruhu. To vše od pátku do neděle.

 

Brno? Moje dovolená, říká Mike 

Mike je každým coulem Angličan. Co ho však pojí k naší zemi, je jeho osobní asistentka Zuzka. Ta původně pracovala jako au-pair, aby jednoho dne odpověděla na Mikův inzerát, ve kterém hledal asistenta. Jeho požadavky nebyly nikterak náročné, a proto to zkusila, aniž by měla předchozí zkušenost s péčí o někoho s postižením nebo nějaký opatrovnický kurz. Mikovi šlo výhradně a pouze o citlivý lidský přístup. Po nešťastném pádu z kola, kdy si poranil krční páteř mezi čtvrtým a pátým obratlem, žije nový život v těle kvadruplegika.

Tak spolu již čtvrtým rokem hospodaří v jeho domácnosti na severu Londýna. Zuzka se stará o všechno, co život přináší – vaří, stará se o domácnost a je spokojená. Mike zatím pracuje na plný úvazek v počítačové firmě, kde to dokonce dotáhl na vedoucí funkci. „Díky práci a podpoře rodiny se dá život utáhnout. Mnohem horší by bylo žít pouze z důchodu a dávek. Ty nejsou v Anglii také nikterak štědré,“ říká Mike. Jednou týdně za Mikem dochází fyzioterapeutka.

Oba se shodnou na tom, že návštěva Zuzčiny rodiny v Čechách musí být vždy spojena se závodním víkendem v Brně. Na závody vyrazí s celou českou rodinou včetně neustále se hemžící drobotiny.

V Anglii pak spolu obrážejí závody na okruzích Silverstone nebo Brands Hatch, který proslavily hrůzostrašné zatáčky, kopce a nebezpečné sklony trati. Jako správný Brit fandí Mike Calu Crutchlowovi, ostřílenému borci na Yamaze a vycházející hvězdě Ducati v roce 2014. Tomu se ale v Brně nedařilo. Byť startoval z prvního místa, po frustrujícím pádu skončil až sedmnáctý.

 

Elisa, novinářka z Benátek 

Kromě pověstných krasavic s deštníky se to v Brně hemží dívčími půvaby i mezi návštěvnicemi. Měli jsme štěstí a tři krásné Italky, navíc Benátčanky, se nám „připletly pod kola“ v sobotu dopoledne.

Elisa (na vozíčku) píše články pro italskou verzi mezinárodních sportovních novin VAVEL. Wow! Na stránkách www.vavel.com/it/ najdete přes sto Elsiných článků a postřehů ze světa Moto GP a F1.

Jako správná Italka věnuje hodně pozornosti stáji Ducati, za kterou jezdí Andrea Dovizioso a Nicky Hayden, jejíž stroje mají snad nejkrásnější zvuk ze všech motorek. Dokázat na nich vyhrávat ale není tak jednoduché, už dlouho se to žádnému jezdci nepodařilo…

Elisu baví móda, cestování, ráda poznává nové zajímavé lidi, ale hlavně se věnuje psaní o motorsportu.

 

Pokračování ve zdrojovém článku v příloze

 

 

Zdroj: Vozka 3/2013

Přílohy:

Mike je velký fanda Valentina Rossiho. Zuzka zase vítězství přála Danimu Pedrosovi

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Sport bez bariér  

 

 

Pátek, 19. dubna 2024

Svátek má Rostislav

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)