Na Emil Open 2018 bude šest soutěžních sportů - Sport bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Sport bez bariér

Na Emil Open 2018 bude šest soutěžních sportů

26. dubna 2018, 12.35 | Brno, (Pavel Zbožínek), (dz)
Evropské hry handicapované mládeže Emil Open 2018 bude hostit Brno od 6. do 10. června a půjde o jednu z největších sportovních událostí roku v Jihomoravském kraji. Co se počtu účastníků týká, 7. ročník by mohl překonat ty předchozí.

 

 

 

Na Emil Open 2018 bude šest soutěžních sportů

Je vám mezi 10–26 lety a rádi sportujete? Tak neváhejte a změřte síly s ostatními handicapovanými a zdravými sportovci z celé Evropy!

Atmosféru mezinárodních závodů můžete zažít také jako dobrovolníci, tak se zapojte do organizace her a získejte certifikát dobrovolníka. 

 

Loni dojelo do Brna přes 700 účastníků z 16 zemí Evropy. Letos organizátoři očekávají, že budou zmíněná čísla překonána. Nasvědčuje tomu i počet závazných přihlášek, které přišly hned během prvního týdne. 

Zájemci mohou podávat závazné přihlášky do 30. dubna 2018.

Hry bude hostit Brno od 6. do 10. června 2018 a půjde o jednu z největších sportovních událostí roku v Jihomoravském kraji. 

Nadační fond Emil spustil sbírku pro Emil Open 2018. Na portálu www.darujspravne.cz mohou zájemci přispívat libovolnou částkou do 28. května 2018. 

Organizační výbor už nyní pracuje na množství detailů. Kromě spolupráce s Jihomoravským krajem, městem Brno, Masarykovou univerzitou a dalšími partnery připravuje několik doprovodných akcí nejen pro samotné účastníky, ale i diváky. Je pro nás důležité, aby diváci přišli do hlediště povzbudit sportovce, protože sportovci si jejich obdiv a podporu zaslouží. Navzdory různým typům handicapu mají obrovskou sílu a chuť sportovat, za což si zaslouží plné tribuny, " říká Pavel Zbožínek, prezident organizačního výboru. 

 

Šest soutěžních sportů

Letos zvýšili organizátoři počet soutěžních sportů na šest: atletika, plavání, stolní tenis, golf,  boccia a bocce. „Bocce se hraje na travnaté ploše, je podobný francouzskému pétanque. Věříme, že si v Brně najde své fanoušky," dodává Zbožínek.

Jednou z největších hvězd akce bude britský golfista Ashley Harris. Do Brna se vrátí po roce, kdy ho v rámci Emil Open navštívil poprvé.

Kromě zmíněných soutěžních sportů budou připraveny různé ukázkové disciplíny jako například basketbal, rugby, florbal na vozíku nebo paravoltiž. Ve všech čekají účastníky doprovodné soutěže.

Vzhledem k počtu a různým typům sportů čeká sportoviště přestavba nebo úprava. Všechna byla vybrána tak, aby splňovala náročné podmínky pro účast handicapovaných sportovců. Organizátoři museli zajistit i dostatečný počet bezbariérových ubytovacích kapacit a během samotné akce přijde na řadu náročná logistika přepravy na jednotlivá sportoviště. Organizační výbor navázal spolupráci se všemi brněnskými univerzitami i dopravním podnikem.

Evropské hry handicapované mládeže jsou určeny pro sportovce ve věku od 10 do 26 let se všemi typy zdravotního postižení – tělesným, zrakovým, sluchovým, mentálním i kombinovaným. Pro město Brno i Jihomoravský kraj půjde o jednu z největších sportovních událostí roku 2018.  

 

Registrace na ubytování je spuštěna! 

Přihlašování se k ubytování můžete provést v přihlašovacím systému na www.emilopen.cz/prihlaska. Ve svém e-mailu a přihlašovacím systému najdete Ubytovací manuál, který obsahuje veškeré důležité informace. Tak si jej neváhejte přečíst a zarezervovat si jedno z ubytování na brněnských univerzitách. Čas máte do 7. 5. 2018.

 

Organizátoři spustili nábor dobrovolníků pro Emil Open 2018 

 

 

 

 

Dobrovolníci jsou duší všech sportovních akcí a bez jejich pomoci by se události podobného rázu jen těžko pořádaly. Organizátoři letošního ročníku Evropských her handicapované mládeže spustili jejich registraci. Nejvíce přihlášek se očekává v druhé polovině května, přičemž konečná uzávěrka není pevně stanovena – zájemci se mohou hlásit případně i v průběhu her. Registrace zájemců probíhá prostřednictvím online formuláře na www.emilopen.cz

Ideální doba zapojení je na celý průběh her, dobrovolníci však mohou pomoci dle časových možností klidně jen jeden den. Vždy jde o to, aby byl dobrovolník někde použitelný, závisí to na konkrétní pozici. Může pomoct třeba tři hodiny denně, například jako doprovod na sportoviště či ve službě na ubytovnách, nebo dvakrát během dopoledne jako asistent sportovce. Vždy je otázka zapojení dobrovolníka na dohodě, nikoho bezdůvodně neodmítneme, upřesňuje koordinátorka dobrovolníků Petra Šímová.

 

Široké spektrum zapojení dobrovolníků

Dobrovolníci mohou působit jako delegáti zahraničních týmů, asistenti sportovců či rozhodčích při jednotlivých závodech. Dále je možné poskytovat pomoc návštěvníkům na ubytovnách a při přepravě.

Specifickým způsobem pomoci je také účast dobrovolníků přímo v závodech v kategorii Mixed, kdy závodí ve dvojici s handicapovaným sportovcem, dodává Šímová. Momentálně je zájem ze strany dobrovolníků rovnoměrně rozložen mezi všechny formy pomoci, loni se nejvíce lidí hlásilo na pozici sportovního asistenta.

Věková hranice účastníků se odvíjí od konkrétní pozice – pro delegáty týmů, asistenty na ubytovně a koordinátory se jedná o minimálně 18 let. Pro asistenty návštěvníků a sportovní asistenty je nejnižší věk stanoven na 15 let. „Dobrovolníci ovšem nejsou a ani nemusí být pouze studenti. Je to dobrá příležitost pro každého,“ doplňuje Šímová.

 

Na co se mohou dobrovolníci těšit

Dobrovolníci především získají neocenitelné zkušenosti díky komunikaci s handicapovanými sportovci. Mohou navázat nová přátelství a proniknout do světa dětí s mentálním postižením. Dále si mohou procvičit cizí jazyky při komunikaci se zahraničními účastníky. Každý dobrovolník získá tričko, samozřejmostí je občerstvení a certifikát dobrovolníka, který se rozdává na závěrečné party. V jednání je stejně jako loni také bezplatná doprava MHD během konání her,“ uzavírá koordinátorka dobrovolníků Petra Šímová.

 

Více informací o sportovních hrách Emil Open 2018 se dozvíte na www.emilopen.cz

 

Zdroj: Emil Open 2018

Foto: repro www.emilopen.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Sport bez bariér  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

Pátek, 19. dubna 2024

Svátek má Rostislav

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)