Jižní Čechy poprvé přivítají zimní hry pro handicapovanou mládež ze čtyř zemí - Sport bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Sport bez bariér

Jižní Čechy poprvé přivítají zimní hry pro handicapovanou mládež ze čtyř zemí

21. ledna 2023, 17.10 | Brno (Anna Fajkusová), (red)
Akci pod názvem V4 Winter Games Emil Open, která se uskuteční ve dnech 25.–28. 1. 2023, pořádá pro mládež z visegrádských zemí Emilova sportovní, z. s. Cílem je propojit děti a mládež se všemi typy postižení a podpořit je k aktivnímu životu a v lásce ke sportu. Her se zúčastní padesátka sportovců ve věku 10 až 26 let. Sportovní část se uskuteční ve Skiareálu Lipno.

 

 

Para alpské lyžování, běžecké lyžování, snowboarding a sněžnice – to jsou sporty, ve kterých letos poprvé změří síly mladí handicapovaní sportovci nejen z Česka, ale i z Maďarska, Polska a Slovenska.

Čtyřdenní zimní hry, které začnou slavnostním zahajovacím ceremoniálem 25. ledna, by podle prezidenta organizačního výboru her Pavla Zbožínka mohly v jižních Čechách založit tradici zimních her Emil Open.

„Jsme pořadatelé letních Evropských her handicapované mládeže Emil Open v Brně, které mají za sebou již 11. ročníků. A právě volání po jejich zimní verzi nás vedlo k rozhodnutí pokusit se založit i tradici zimních her,“ říká Pavel Zbožínek.

  • Celou akci ve středu 25. 1. odstartuje Číše vína, kterou hostí primátorka města České Budějovice a na niž jsou pozváni partneři, hosté a zástupci týmů. Následovat bude tisková konference a středeční program zakončí slavnostní zahajovací ceremoniál. Vše se odehraje ve vnitřních prostorách a venkovním prostranství Hotelu Clarion.

  • Sportovci ve čtvrtek 26. a v pátek 27. ledna změří své síly ve Skiareálu Lipno nejprve na kvalifikačních a poté na finálových závodech. Součástí her bude také medailový ceremoniál.

  • Páteční slavnostní ukončení vyvrcholí diskotékou.

  • Následný doprovodný program se protáhne až do soboty 28. ledna. Do něj se zapojila například Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou. „Jako pravidelný účastník letních Emil Open mám velkou radost, že Emil tyto hry přivádí i k nám do jižních Čech,“ pochvaluje si hry jejich ambasador a zlatý paralympionik v plavání Arnošt Petráček.

 

Handicapované sportovce podpoří celá visegrádská čtyřka

Podpořit projekt se rozhodly i okolní státy, z nichž do ČR míří účastníci z partnerských organizací – Slovenský paralympijský výbor, maďarský Fodisz a polský TOP BOŁESLAWIEC. Projekt je tak spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím visegrádských grantů z Mezinárodního visegrádského fondu, který chce šířit myšlenky udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě. Podporu pořadatelé našli i v Jihočeském kraji – záštitu nad jejich konáním udělil náměstek hejtmana pro oblast sportu Pavel Klíma – a ve statutárním městě České Budějovice získaly záštitu primátorky Dagmar Parmové Škodové.

Pro celkem 80 účastníků (sportovci s nezbytně nutným doprovodem) bude zázemí a organizaci zajišťovat přes 50 dobrovolníků z řad studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích, jejichž rektoři převzali nad Emil Open záštity. 

Podporu poskytnou i dobrovolníci z Diecézní Charity České Budějovice.

Generálním partnerem her je společnost ENERGIE AG BOHEMIA, s. r. o.

Hlavními partnery jsou Clarion Congress Hotel České Budějovice, který účastníkům poskytl ubytování a zázemí pro doprovodný program, a Skiareál Lipno, v němž se uskuteční sportovní část her.

 

Kontakt, další informace:

  • Pavel Zbožínek, Prezident organizačního výboru her, mobil: 602 720 518, e-mail: .
  • Emilova sportovní, www.emilopen.cz 

Emilova sportovní, z.s. je brněnský spolek založený Nadačním fondem Emil za účelem podpory rozvoje pohybových aktivit veřejnosti a osob se zdravotním postižením, pořádání sportovních akcí a zakládání sportovních klubů.

 

 

Skiareál Lipno; ilustr. foto: https://www.lipno.info/

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Aktuality  » Sport bez bariér  

 

 

Čtvrtek, 18. dubna 2024

Svátek má Valérie

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)