Evropských her handicapované mládeže Emil Open 2020 se zúčastnilo téměř 300 sportovců - Sport bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Sport bez bariér

Evropských her handicapované mládeže Emil Open 2020 se zúčastnilo téměř 300 sportovců

11. prosince 2020, 15.20 | Ostrava, Brno (red)
Brno má úspěšně za sebou devátý ročník Evropských her handicapované mládeže Emil Open. I přes aktuální situaci související s koronavirem dorazilo do města na 300 účastníků, kteří poměřili své síly v letních sportech.

 

 

 


Brněnská sportoviště zaplnili mladí sportovci se zdravotním postižením, kteří díky Emil Open 2020 zúročili svůj sportovní trénink. Soutěžili ve čtyřech letních sportech – atletice, plavání, boccie a bocce. Zhruba 100 z nich si odvezlo krásné medaile.

„Medaili by si zasloužil každý účastník. Jsem rád, že se nám i přes obtížné podmínky podařilo Emil Open 2020 uskutečnit. A věřím, že na jubilejním desátém ročníku se sejdeme v tradičních vyšších počtech. Účastníkům ze zahraničních zemí, kteří nemohli dorazit, posíláme symbolicky jednu sadu medailí, trička a jejich akreditační karty,“ řekl prezident Emil Open Pavel Zbožínek. Na zahraniční země organizátoři mysleli i při slavnostním zahajovacím ceremoniálu, kdy je reprezentovali jako vlajkonoši krasobruslaři z TJ Stadion Brno.

 

Skvělé výkony 

„Největší zájem byl jako každý rok o atletiku. Stolení tenis byl kvůli omezenému počtu účastníku bohužel zrušen. Jsem hrdý na všechny sportovce, protože opět ukázali, že handicap není překážkou,“ doplnil Pavel Zbožínek.

Na Emil Open jsou reprezentovány paralympijské sporty, které jsou přizpůsobeny pro sportovce s omezenou hybností. Boccia je podobná pétanque, bocce je pak podobný typ sportu, jen se hraje venku na trávníku. Her se může účastnit handicapovaná mládež ve věku 10 až 26 let.

„Hry Emil Open jsou otevřené pro mladé sportovce se všemi druhy zdravotního postižení. Jediné, co účastníci potřebují, je chuť sportovat. Ubytování i stravu jim hradíme s pomocí partnerů my, protože chceme umožnit sportovat opravdu každému, tedy i bez ohledu na finanční situaci,“ vysvětlil Pavel Zbožínek.

 

Ambasadoři 

Do Brna dorazili také úspěšní paralympionici. Třeba plavec Arnošt Petráček, se kterým si mohly děti zaplavat. „Jsem rád, že se hry uskutečnily. A že byl takový zájem o plavání, i přes koronavirus. Emil Open je skvělá příležitost, jak si připomenout paralympijské hry,“ řekl Arnošt Petráček.

Do Brna dorazil i Aleš Kisý, který byl letos ambasadorem atletiky. Mezi další známé podporovatele patří také šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek.

Na obnovení tradice Emil Open v roce 2017 se podílela jediná česká členka organizačního výboru olympiády a paralympiády Tokio 2020 (2021) (Technical Operations Manager pro para vzpírání) Veronika Kuchtová.

„Jsem moc ráda, že tento projekt existuje. Nepochybně dělá sport pro mladé lidi s postižením přístupnější, a to jedinečným způsobem. Minimálně v rámci Evropy nemá konkurenci – neexistuje jiná sportovní akce pro mládež s postižením bez startovného. A o tom, že má opravdu velký ohlas ve spoustě zemí, svědčí i fakt, že se letos konal za tak nelehkých podmínek. Je úžasné vidět, kolik mladých sportovců se na Emil Open každoročně těší. Organizátoři mají můj velký obdiv,“ uvedla Veronika.

 

Je to tady krásné, vyznávají se sportovci 

Plavkyně Nela Divošová přijela na hry ze Zlína a v Brně se ji moc líbilo.

„Trénovala jsem u nás na bazéně s trenérem. Na Emil Open mě podporoval on i můj tatínek.“

Šárka Palámová doprovázela svoji dceru Kateřinu, která je rovněž plavkyní.

„Letos jsme na Emil Open poprvé a moc se nám tu líbí. V Brně jsem už byla vícekrát, protože tu mám kamarádku. Dnes se ale chceme s dcerou podívat do brněnské zoo.“

Her se zúčastnili tři bratři Karasové. Denis je atlet a vůbec nečekal, že bude tak úspěšný.

„V běhu jsem získal druhé místo! Moc se mi tady líbí skákání na trampolínách.“

 

Patrik Karas je na hrách už podruhé

„Běžel jsem200 metrů a skákal do písku. Trénujeme s trenérem. Chystáme se i na další ročník, zatím nevím, v čem budu soutěžit. Líbil se mi také zahajovací ceremoniál. A rapper. Na Emil Open nás podporují naše paní učitelky.“

Alžběta Suchá je na Emil Open potřetí.

„Za tu dobu, co sem jezdím, se mi nestalo nic, co by se mi nelíbilo. Přijeli jsme z Domažlic. Na hry trénuji, i když teď mi to trošku komplikoval covid. A těším se namotýlky, tady v motýlímdomě v Brně.“

 

Memorandum 

Významným milníkem letošního ročníku byl podpis Memoranda o spolupráci s Českým hnutím speciálních olympiád, díky kterému mohou děti a mládež s mentálním postižením využít nabídku dalšího sportování v oddílech po celé České republice.

Emil Open 2020 významně podpořilo město Brno a celkem osm krajů České republiky. Generálním partnerem Emil Open 2020 byly Teplárny Brno. Na akci se rovněž podílely desítky dobrovolníků. Na konání her přispělo několik krajů. Tím nejvýznamnějším byl Jihomoravský kraj. Na účast svých sportovců přispěl kraj Ústecký, Pardubický, Jihočeský, Olomoucký, Moravskoslezský, Středočeský
a hlavní město Praha. A díky partnerství s národním dopravcem České dráhy mohli účastníci do Brna cestovat zcela zdarma.

Významným partnerem byla též společnost SAKO Brno, ČEPS či AGROTEC osobní automobily.

Příští rok čeká Emil Open jubilejní 10. ročník, který by se měl uskutečnit 23. až 27. června 2021.

Další informace najdete na www.emilopen.cz. 

 

O pořadateli Evropských her handicapované mládeže Emil Open  

  • Emilova sportovní, z. s., je spolek založený Nadačním fondem Emil za účelem podpory rozvoje pohybových aktivit veřejnosti a osob se zdravotním postižením, pořádání sportovních akcí a zakládání sportovních klubů. Nadační fond tak rozšiřuje a zviditelňuje svoji charitativní a sportovní činnost.

  • Nadační fond Emil je nezisková organizace pomáhající handicapovaným dětem a mladým lidem do 30 let sportovat, a to především formou přímé finanční pomoci. Nadační fond Emil podpořil již přes osm tisíc individuálních sportovců a sportovních klubů. Jeho základním posláním je být symbolem účinné pomoci handicapovaným mladým sportovcům, pomáhat jim v rámci celé ČR – prostřednictvím sportu – překonávat vlastní bariéry, nacházet nové přátele a objevovat ten „svůj“ smysl života.

  • Více najdete také na stránkách www.emilnadace.cz

 

Zdroj a foto: archiv Emil Open 2020

(red)

Originál článku v příloze. 

 

Zdroj: VOZKA 3/2020

Přílohy:

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Sport bez bariér  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

Pátek, 29. března 2024

Svátek má Taťána

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)