Ne ruka, to duše maluje - Kultura bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Kultura bez bariér

Ne ruka, to duše maluje

8. srpna 2014, 11.44 | Jablonec nad Nisou (Irena Kaufmanová, red)
Jeden z nejvýznamnějších českých handicapovaných malířů Petr Šrámek bude vystavovat své obrazy v Městském divadle Jablonec nad Nisou, o. p. s. Zahájení výstavy je v sobotu 13. září v 15 hodin, v den umělcových šedesátin.

 

Výstava „Ne ruka, to duše maluje“, kterou spolupořádají Nakladatelství UMÚN a jablonecké divadlo, bude přístupná v době divadelních představení do 29. října 2014. Petr Šrámek bude osobně přítomen zahájení výstavy. Vstup je zdarma. 

Pokud Petra a jeho obrazy ještě neznáte a přijmete pozvání na výstavu, budete potěšeni jeho životním optimismem. Práci jeho nefunkčních rukou převzaly nohy, dar řeči, který mu byl také odepřen, byl nahrazen pozorovací schopností a optickou pamětí. Jeho obrazy jsou na velmi vysoké technické a umělecké úrovni. Velice často návštěvníci nevěří, že obrazy jsou dílem takto postiženého člověka.

Kontakt a další informace: Městské divadlo Jablonec nad Nisou, o. p. s., Liberecká 5/1900, 466 01 Jablonec nad Nisou, tel.: 483 320 595, e-mail: , www.divadlojablonec.cz.

Stránky Petra Šrámka: https://petrsramek.webnode.cz

Stránka o Petrovi a galerie jeho obrazů – Nakladatelství UMÚN: https://www.umun.cz/?petr-sramek,18

 

Nakladatelství UMÚN s.r.o. působí v České republice od roku 1993. Jeho hlavní náplní je vyhledávání umělců s tělesným postižením malujících ústy a nohama a poskytnutí podpory těmto malířům. Mimo jiné zprostředkovává kontakt umělců s Celosvětovým sdružením, které posuzuje uměleckou úroveň jejich tvorby. 

Nakladatelství vydává tvorbu malířů malujících ústy a nohama v podobě reprodukcí v kalendářích, na přáních, dopisních papírech a mnoha dalších výrobcích. Z nich sestavuje kolekce pro jarní a vánoční nabídky, které rozesílá poštou. Z jejich prodeje jsou pak financovány honoráře a stipendia pro malíře, výstavy jejich tvorby a jiné projekty na podporu osob s těžkým zdravotním postižením.

Práce spojená s expedicí a přípravou nabídek je zajišťována sezónně i za spolupráce lidí s tělesným postižením a to konkrétně z Domova a centra aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou, ÚSP Rybníček v Litovli, Ústavu sociálních služeb v Děčíně IV., ÚSP Domov Tereza v Benešově u Semil a Občanského sdružení pro pracovní a sociální rehabilitaci drogově závislých Advaita v Nové Vsi u Chrastavy. Na přípravě zásilek se dále podílejí lidé žijící samostatně v bezbariérových bytech v Petýrkově ulici v Praze 4.

Z prostředků získaných prodejem zásilek jsou financovány výrobní a provozní náklady, v závislosti na úspěšnosti činnosti podporuje Nakladatelství UMÚN také sociální projekty OÚSS Domova a centra aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou, kde žije pan Petr Šrámek, který maluje nohama. Tyto peníze nejsou použity jen pro jeho osobu, ale i pro potřeby všech postižených, kteří žijí v péči jmenovaného ústavu. Obdobně je tomu i v ÚSP Rybníček v Litovli, v ÚSP Domov Paprsek v Olšanech u Šumperka, u občanského sdružení Asociace pro osobní asistenci se sídlem v Chrášťanech u Prahy.

Nakladatelství přispívá i na individuální přepravu lidí s tělesným postižením speciálními mikrobusy v Praze. Rovněž finančně podporuje Národní radu zdravotně postižených České republiky.

Kontakt a další informace: Nakladatelství UMÚN s.r.o., Nad Školou 1289, 463 11 Liberec 30, tel.: 485 161 712 (od 9 do 16 hodin), e-mail: , www.umun.cz.

 

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Kultura bez bariér  

 

 

Čtvrtek, 25. dubna 2024

Svátek má Marek

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)