Díky nadstandardnímu servisu mohou návštěvníci se zdravotním znevýhodněním zažít Colours of Ostrava naplno - Kultura bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Kultura bez bariér

Díky nadstandardnímu servisu mohou návštěvníci se zdravotním znevýhodněním zažít Colours of Ostrava naplno

Foto: Zdenko Hanout

6. června 2023, 15.00 | Ostrava (Colours of Ostrava)
Letos pojedenácté zajišťuje projekt Colours bez bariér nadstandardní servis pro návštěvníky se zdravotním znevýhodněním tak, aby si mohli naplno užívat nejen hudbu, ale také další program. Novinkou letošního roku je posílení služeb ve festivalovém kempu u areálu, kde bude připraveno 50 stanů pro návštěvníky s průkazy ZTP a ZTP/P a dalších 30 míst bude vyčleněno pro postavení vlastních stanů.

 

Festival loni poprvé nabídl služby pro lidi s autismem a letos je dále rozšiřuje o hlídání dětí s autismem. Samozřejmostí jsou i další oblíbené benefity, například praktická příručka v Braillově písmu pro návštěvníky se zrakovým postižením, hmatový plán areálu s vyznačením všech festivalových scén či tlumočení vybraných koncertů a přednášek diskusního fóra Meltingpot do znakového jazyka. Díky nadstandardnímu servisu, který činí festival Colours of Ostrava i po této stránce unikátním, jej loni navštívilo 853 návštěvníků s průkazem ZTP či ZTP/P.

 

Za 11 let fungování projektu Colours bez bariér vznikla ucelená koncepce péče o návštěvníky se specifickými potřebami a nabídku poskytovaných služeb pořadatelé každoročně rozšiřují a zefektivňují. „Reagujeme na potřeby lidí se zdravotním znevýhodněním, aby se na Colours cítili co nejlépe. Zaměřujeme se nejen na nevidomé a slabozraké, ale také na neslyšící, lidi s autismem a vozíčkáře. Z počtu návštěvníků se specifickými potřebami, kteří k nám každoročně zavítají, máme radost a bereme to jako důkaz, že se nám daří servis zajišťovat na vysoké úrovni,“ řekl za organizátory Jindřich Vaněk.

 

Tlumočení do znakového jazyka a další služby pro návštěvníky se sluchovým postižením

Vybrané koncerty zahraničních hvězd – např. One Republic, Macklemore, Burna Boy, Ellie Goulding, Interpol a další – budou tlumočeny do uměleckého znakového jazyka v podání přední tlumočnice Amber Galloway Gallego. Koncerty českých interpretů, mj. Monkey Business či Ewy Farne, a také vybrané přednášky z diskusního fóra Meltingpot ve znakovém jazyce zprostředkují členové skupiny Hands Dance. Další (bezplatnou) službou je možnost objednat si předem asistenta, který ovládá základy znakového jazyka.

Nevidomí a slabozrací mohou využít praktickou příručku v Braillově písmu, hmatový plán areálu s vyznačením všech scénči speciální lehký přenosný 3D model auly Gong. 

Lidé s autismem mají možnost bezplatně si předem objednat asistenta, který je speciálně proškolen jako doprovod osob s autismem. Tito návštěvníci mohou také absolvovat Snoezelen terapii v ČEZ Family parku, při níž klient odpočívá a zároveň na něj působí podněty pozitivně ovlivňující jeho senzoriku. V areálu bude i relaxační zóna, označená ve speciální mapě pro zdravotně znevýhodněné návštěvníky. Letošní novinkou je možnost objednat si předem hlídání dětí od tří let s autismem. Tato služba bude zpoplatněna.

 

Další výhody pro návštěvníky s průkazem ZTP nebo ZTP/P

Zvýhodněná vstupenka pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P

Již několik let patří k standardnímu servisu zvýhodněná cena vstupenky pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P, doprovod návštěvníka s průkazem ZTP/P má vstup zcela zdarma.

Bezbariérové ubytování

V kempu vedle festivalového areálu organizátoři letos poprvé vyčlení prostor speciálně určený pro návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP/P. K dispozici bude 50 již postavených stanů, každý z nich pro dvě osoby, a dále 30 míst pro postavení vlastního stanu. To vše zdarma.

Stejně jako v minulých letech mohou návštěvníci se zdravotním znevýhodněním využít rezervace místa v bezbariérovém stanovém městečku vedle festivalového areálu, a to včetně parkovacího místa přímo u hlavního vchodu do areálu festivalu. Organizátoři také pomáhají se zprostředkováním bezbariérového ubytování v ostravských hotelích.

Bezbariérové tribuny a doprava

Pro ZTP a ZTP/P návštěvníky budou k dispozici bezbariérové tribuny, bezbariérová přeprava v rámci města Ostravy a jeho příměstských částí prostřednictvím dvou bezbariérových BB TAXI, uzamykatelná bezbariérová WC či možnost objednat si předem – zcela zdarma – speciálně proškoleného asistenta. „Naše asistenty tvoří dobrovolníci, kteří usnadňují zdravotně znevýhodněným návštěvníkům pohyb po areálu, dělají jim doprovod a jsou jejich společníky a průvodci programem. Asistenti se po festivalovém areálu pohybují v tričkách s viditelným označením Asistent Colours bez bariér,“ upřesnil Jindřich Vaněk.

Všechny důležité služby jsou pro větší komfort ZTP a ZTP/P návštěvníků soustředěny na jedno místo k hlavnímu vstupu do areálu. K dispozici zde bude Info Point a pokladna Colours bez bariér, stanoviště bezbariérového taxi a parkoviště vyhrazené pouze pro ZTP a ZTP/P návštěvníky.

Facebooková skupina Colours bez bariér a další kontakty

Praktické informace i aktuality návštěvníci naleznou ve facebookové skupině Colours bez bariér.

Bližší informace o projektu a službách pro návštěvníky se ZTP a ZTP/P zájemci získají na https://www.colours.cz/prakticke/colours-bez-barier nebo e-mailu či kontaktním telefonu +420 731 932 768. Telefonní kontakt pro rezervaci bezbariérové přepravy BB TAXI je +420 732 253 505 a bude aktivní od 14. července 2023.

Vstupenky pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P budou k dostání na pokladně v době konání festivalu. Pro rychlé odbavení u vstupu si návštěvníci mohou předem rezervovat jak vstupenky, tak i další výše popsané služby.

 

Více informací o festivalu Colours of Ostrava, který letos proběhne 19.–22. 7., na www.colours.cz.

 

Partneři Colours of Ostrava 2023:

Generální partneři: Česká spořitelna, Liberty Ostrava a ORLEN Unipetrol

Za podpory statutárního města Ostrava

Hlavní partneři: Radegast, Heimstaden, Tezenis, Vítkovice, Skupina ČEZ, VISA

Technologický partner: T-Mobile

Za podpory Moravskoslezského kraje a Ministerstva kultury ČR

Petrol Supplier: ORLEN Benzina

Generální mediální partner: Česká televize

Hlavní mediální partneři: Evropa 2, Deník, Reflex, Cinestar, Óčko

Zdroj: www.colours.cz

Foto: Zdenko Hanout

Foto: Zdenko Hanout

Foto: Filip Kustka

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Kultura bez bariér  

 » Aktuality  » Zpravodajství  

 

 

Neděle, 28. dubna 2024

Svátek má Vlastislav

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)