Prague Wheel Open: Turnaj, který má šťávu. Nejen tu sportovní - Sport bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Sport bez bariér

Prague Wheel Open: Turnaj, který má šťávu. Nejen tu sportovní

Domácímu Tatranu (v bílém) se do finále proniknout nepodařilo; foto: (pp)

19. října 2016, 12.41 | Praha (pp)
Nejeden florbalový fanoušek, který zavítal 4.–6. srpna do sportovní haly VŠE Na Třebešíně v Praze 10, se při pohledu na atraktivní souboje výkvětu evropských florbalistů na vozíku nestačil divit. Týmový duch, zručnost, rychlost v rozhodování, neutuchající touha po vítězství i za nepříznivého stavu a skvělé povzbuzování tribun...

 

  

 

Fanoušci se ozývali zvláště při zápasech domácího Tatranu Střešovice nebo budějovických Štírů, vidět byly společné diskuze při relaxaci v přátelských kroužcích před halou nebo jen tak u kávy v bufetu či při pojídání všudypřítomné pizzy. To je současný unikát ve světě florbalistů vozíčkářů – Prague Wheel Open (PWO). Mimochodem poslední přibyvší kamínek do jedinečné mozaiky turnajů okolo největšího florbalového turnaje na světě Czech Open (spolu s mládežnickým Prague Games a veteránským Prague Masters).

Už šestého ročníku turnaje se zúčastnilo deset mužstev z pěti zemí – ČR, Švédska, Švýcarska, Nizozemska a Polska. Švédský tým Nacka HI a nizozemský celek Haag88 jsou letošními šampióny svých zemí (Nacka HI dokonce už pošesté za sebou), stejně jako domácí Tatran Střešovice (ve finále extraligy 2015/2016 porazil budějovické Štíry 2:1).

Švédové vyhráli PWO dvakrát, jednou skončili třetí. Česko reprezentovaly týmy Spolek SKH Meteor Plzeň, FBC Štíři České Budějovice, SKV Praha ComAp Team a Tatran Střešovice. Polsko se spoléhalo na účastníka naší Florbalové ligy vozíčkářů – tým Wheel Wolf. Desítku mužstev doplnily Team Switzerland (SUI), Doing a EU – elites (NED). „

 

Švédové prošli skupinou jako nůž máslem

Švédský tým Nacka HI už v bojích ve skupinách nenechal nikoho na pochybách, kdo bude vítězem turnaje. Suverénně vyhrál skupinu A se skóre 29:2, druhé místo obsadili budějovičtí Štíři, když podlehli pouze Švédům 1:6. Třetí skončil nizozemský celek EU – elites, čtvrtý Team Switzerland a poslední plzeňský Meteor.

Ve skupině B se bojovalo ve vyrovnaných partiích, často připomínajících právě šachovou hru. Nakonec tři těsné výhry rozhodly o tom, že z prvního místa postoupili do čtvrtfinále polští Vlci. Druhý skončil domácí Tatran, třetí nizozemský mistr Haag88, čtvrtý SKV Praha ComAp Team a poslední Doing.

Čtvrtfinále play-off skončilo ve třech případech debakly. Polští Wheel Wolf deklasovali Team Switzerland 10:0, domácí Tatran EU – elites 11:0 a Nacka HI SKV Praha ComAp Team 10:1. Pouze zápas budějovických Štírů s nizozemským Haag88 byl nervydrásající. Jihočeši nakonec rozhodli o svém vítězství pouhých 67 sekund před koncem zápasu (3:2).

 

Vyrovnaná semifinále

Domácí Tatran bojoval o finále se švédským favoritem a rozhodně si na něj věřil. Když už na konci druhé minuty vsítil Tomáš Pek branku na 1:0, vypadalo to s Tatranem výtečně. Hráči o sobě věděli a zvláště kapitán Zdeněk Krupička sršel iniciativou. Vrhal se do osobních soubojů doslova po hlavě a i ostatní hráči bojovali, co to dalo. Postupně ale převzalo iniciativu švédské útočné duo Brorsson a Almlöf a zápas i přes snahu domácích alespoň o vyrovnání nakonec rozhodlo. Alexander Brorsson (s 12 brankami nejlepší střelec turnaje) vsítil dva góly, Tommy Almlöf dal branku a dvakrát asistoval. Tým Nacka HI postoupil do finále po výsledku 4:2.

Druhé semifinále mezi budějovickými Štíry a polskými Vlky bylo dlouho vyrovnané. Až v poslední třetině, za vášnivého povzbuzování lavičky a budějovických fanoušků, rozhodli o výsledku 3:1 a postupu Štírů do finále Ivan Nestával s Františkem Šindelářem.

 

Zápasy o umístění a očekávané finále

Na sedmém místě skončil po vítězství 2:1 nad EU – elites výběr Švýcarska, šestý pak SKV Prahy ComAp Team, když prohrál s Haag88 0:6 (5. místo).

Domácí fanoušci netrpělivě očekávali zápas o bronz a věřili ve vítězství svého Tatranu. Na jeho hráčích bylo vidět zklamání ze semifinálové prohry, a i když hráli naplno, vítězství se nedočkali. Po velmi vyrovnaném zápase si bronzové medaile vybojovali polští Vlci.

Očekávaná repríza skupinového souboje mezi Nacka HI a budějovickými Štíry přinesla vrcholný vozíčkářský florbal. Útoky se přelévaly od branky k brance a opět se dařilo švédskému snajprovi Brorssonovi a jeho parťákovi Almlöfovi. První vsítil hattrick, druhý připojil gól a asistenci. Stal se tak s 22 body (11 + 11) nejproduktivnějším hráčem turnaje.

Vítězem turnaje se po vítězství 4:2 stal švédský tým Nacka HI. Štírům „zbyly“ stříbrné medaile, ale za své vyrovnané výkony na celém turnaji se vůbec nemusí stydět. Právě naopak. Nezopakovali sice vítězství na PWO z roku 2014, ale už počtvrté za sebou vezou na jih Čech medaili...

 

Celý text ve zdrojovém článku v příloze.

(pp)

 

Zdroj: VOZKA 3/2016

Přílohy:

Kapitán Tatranu Zdeněk Krupička v akci; foto: (pp)

Semifinále č. 1: Tatran Střešovice (v bílém) s týmem Nacka HI; foto: (pp)

Miroslav Večeřa (10, Tatran) s Tommym Almlöfem (14, Nacka HI); foto: (pp)

Speciální sportovní vozík někdy při soubojích stabilitu nezajistí…; foto: (pp)

Zdeněk Krupička bojoval jako „střešovický lev“…; foto: (pp)

Fabienne Ernst z Team Switzerland; foto: (pp)

Stále ve střehu; foto: (pp)

Vítěz turnaje, švédský tým Nacka HI; foto: archiv TCSE

Společná fotografie; foto: archiv TCSE

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Sport bez bariér  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

Sobota, 20. dubna 2024

Svátek má Marcela

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)