Grand Prix ČR Brno 2014 a vozíčkáři - Sport bez bariér - vozíčkář a informace: Magazín Vozka - o životě a pro život na vozíku - časopis

Sport bez bariér

Grand Prix ČR Brno 2014 a vozíčkáři

Pohled na Masarykův okruh; foto: oficiální stránky automotodrombrno.cz

27. října 2014, 17.59 | Ostrava (hk)
Ještě v červnu visel nad konáním Grand Prix ČR v Brně velký otazník. Tolik diskutované finance nutné k udržení ČR v kalendáři světového šampionátu se nakonec našly a slavný závod se pojede i v roce 2015. A jako diváci na něm – tak jako dosud – nebudou chybět ani vozíčkáři.

 

Automotodrom Brno (AMD) se i přes vysokou návštěvnost zmíněného sportovního podniku, kdy okruh přes celý víkend navštíví téměř čtvrt miliónu diváků, potýká s finančními problémy, které letos na jaře vygradovaly konfliktem s ministerstvem školství a Autoklubem České republiky, akcionářem Masarykova okruhu. Ti vinili vedení okruhu ze špatného hospodaření. Ministerstvo, díky úspěšnému vyjednávání s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem, nakonec přispělo na konání závodu 20 milióny korun, ale žádá pro příští rok záruky a přesné podklady o rozpočtu, návštěvnosti či financování. Sám Michal Hašek chce pro další roky prosadit vznik speciálního zákona o podpoře sportu, který by financování Grand Prix Brno řešil dlouhodobě. Město si totiž tuto jedinečnou sportovní událost právem zaslouží. Jednak proto, že jeho závodní historie je předlouhá, bohatá a důležitá. Ale také má enormně pozitivní ekonomický dopad.

 

Brno Grand Prix potřebuje

Brněnské hotely a další podnikatelé jsou za zachování Grand Prix rádi. V době jejího konání hlásí vždy stoprocentní vytíženost. Mnoho hostů do Brna jezdí už desítky let a mnozí pak zůstávají i déle.

V Brně se závodí od třicátých let 20. století a město mělo vždy své čestné místo v dějinách motorsportu. Jen kolika pamětními deskami a náhrobními kameny se slavnými jmény je lemována původní stará trať, vedoucí po místních komunikacích. Tak třeba tragická smrt německého motocyklového závodníka Hanse Baltisbergra v roce 1956 zasáhla spisovatele Bohumila Hrabala, který tragédii přihlížel jako divák, tak, že napsal emotivní povídku „Smrt pana Baltisbergra“.

Za myšlenkou vybudování prvního  závodního okruhu stála legendární závodnice Eliška Junková. Nechala se inspirovat německým Nürburgringem, kde nešťastnou shodou okolností zahynul její manžel Čeněk, a to ve voze Bugatti při Velké ceně Německa v roce 1928. Nynější Masarykův okruh byl vybudován v letech 1985–87.

 

Naši mezi nejlepšími jezdci světa

Domácí barvy hájili jezdci Karel Abraham (MotoGP), Jakub Kornfeil, Karel Hanika (Moto3) a Martin Gbelec (Red Bull Rookies Cup). Všem chlapcům se zadařilo a dojeli závod do cíle. 

Český závodník Karel Abraham

Foto: Michal Kohout, www.motorkari.cz

 

Změny jsou třeba, ale…

 

Bezbariérová přírodní tribuna C, tzv. Stadion, je po tři dny obsypána davy fanoušků

Foto: Michal Kohout, www.motorkari.cz

 

Vozíčkář Jiří Kisinger, který pracuje pro tým Jakuba Kornfeila, by toho na Masarykově okruhu spoustu změnil, tedy co se bezbariérovosti týče. Ne všechny úpravy by však z hlediska bezpečnosti situaci prospěly.

Manažerka tiskového střediska AMD Tamara Hanáková k tomu dodává, že např. rampu do podchodu vedoucího pod tratí nelze do budoucna vůbec umístit, a to právě z bezpečnostních důvodu. Podchod bývá především při ukončení závodů přeplněn davy lidí, kteří se potřebují z areálu co nejrychleji dostat. Je v něm nedýchatelno a vskutku narváno. Proto mají vozíčkáři přesně vyhrazená pohodlná místa, kde také velmi blízko tratě parkují. Závod si užijí a předejdou veškerým rizikům. Jde o přírodní tribuny – např. tzv. Stadion, který navíc skýtá jeden z nejhezčích pohledů na trať. Závodníci zde sjíždí zatáčkami z kopce dolů. Jsou velmi dobře vidět a navíc jsou zde nainstalovány velkoplošné obrazovky. 

Jiří Kisinger

Foto: Hana Klusová 

 

Brno – mezník letošní sezóny

Nad kralováním mladičkého Španěla Marca Marqueze, který v této sezóně dokázal vyhrát deset závodů z deseti, se v Brně zatáhla mračna. Vyhrál jeho krajan a týmový kolega Dani Pedrosa na Hondě. Druhý skončil Jorge Lorenzo s Yamahou a třetí také s Yamahou miláček davů Valentino Rossi. Ten Brno miluje a krásný český okruh uprostřed lesů miluje Valentina. Své první vítězství v celé téměř dvacetileté kariéře slavil právě zde, a to v roce 1996. Po dvou neúspěšných sezónách v týmu Ducati se vrátil do Yamahy a poprvé v kariéře letos vyměnil šéfmechanika, což byl krok sice riskantní, ale vyplatil se. Pětatřicetiletý borec se k odchodu nechystá a bojovat o titul chce dál, byť s kluky o 15 a více let mladšími, pro které byl už v jejich dětství legendou. 

Trio vítězů

Foto: oficiální stránky okruhu

 

Velká cena v Brně svou polohou na jihu Moravy a složením publika evokuje tak trochu časy starého Rakouska-Uherska. Sjíždí se sem nejen naši fanoušci, ale také mnoho motoristických nadšenců z Rakouska, Itálie, Slovinska, Polska, Slovenska nebo Německa. Tomu také odpovídá skladba komentátorů přímo na závodní věži. Kromě hlasu našeho spíkra a fotografa Martina Straky z Ostravy byl posilou týmu kolega z německého Sachsenringu Bernd Fulke a Ital Federico Filippi. Ti také chvílemi hovořili anglicky a hlavně velmi vzrušeně, protože na trati se ustavičně něco dělo.

 

Závody jako dárek

Míša Klimeš s tatínkem si zpříjemnili léto vůní benzínu. Nejdřív dostal Míša k narozeninám dárek – výlet do Prahy na motoristickou show slavné britské partičky Top Gear. To mělo pro letošek stačit... Show v pražské O2 aréně dvojici fandů z Jihlavy tak nabudila, že neodolala zajet si také na závody do Brna. Táta má rád Valentina Rossiho a doma se těší z Jawy 350. I když už to s vyjížďkami není jako dřív, kdy nebyl takový provoz a parta kamarádů motorkářů pravidelně vyrážela na tuzemské cesty. Přesto rád na vše vzpomíná a občas se samozřejmě projede. Míša zase obdivuje Marca Marqueze a jeho fenomenální úspěchy. 

Míša s tatínkem

Foto: Hana Klusová

 

Bob Šoun prostě jede…

Bob (Bohouš) je v paddocku velkých cen jako doma. Má zde spoustu kamarádů, a to ne ledajakých, ale přímo šampionů a manažerů týmů. Jeho největším přítelem je již pár let Ital Lucio Cecchinella – bývalý šampion a držitel traťového rekordu v Brně v kategorii 125 ccm. Bohouš byl jeho hostem i letos. 

Bob s Marcem Marquezem, ten letos v Brně dojel 4.

Foto: Bobův archiv

 

Na obědě v týmu LCR Honda mu ukázal fotku z dob, kdy pokořil rekord okruhu, a to Lucia natolik potěšilo, že Boba za odměnu povozil po okruhu na skútru. A že to byla jízda!

Na jaře měl Bob zase šanci proletět se nad okruhem ve vrtulníku. Boba potkáte v paddocku s maminkou a oba jsou to velcí pohodáři, kteří už závodění zcela propadli. Časem by proto rádi přidali i nějakou tu zahraniční trofej. Láká je výlet do Německa na Sachsenring, který leží blízko Drážďan. Ale oba ví, že takový výlet bude po všech stránkách náročný. Bohouš žije v Praze a letos dokončí bakalářské studium na Metropolitní univerzitě, obor Mediální studia. Jeho snem je stále práce v závodním týmu. Což vzhledem k jeho zajímavým přátelům v paddocku není vůbec nemožné… 

Bob s Valentinem Rossim, Brno 2014

Foto: Bobův archiv

 

Sergio Fontti, kluk z Říma

Sergio je také věrným návštěvníkem Brna. Nedostane se zde sice úplně každý rok, ale jeho facebook hýří závodními fotkami po celou sezónu. Vždyť v jeho rodné Itálii se jedou hned dva závody v sezóně. Brno je ale natolik mezi fandy i samotnými jezdci oblíbené, že podniknout cestu do moravské metropole Italům stojí za to. 

Sergio Brno miluje. Na fotce s Danim Pedrosou, vítězem letošní Velké ceny

Foto: Sergiův archiv

 

Sergio fandí italské Ducati

Foto: Sergiův archiv

 

Sergio pracuje na částečný úvazek v počítačové firmě. Kromě motorek sleduje rád fotbal, Formuli 1 a reality show. Rád vaří a jí, no jo – italská kuchyně – kdo by si na ni nepošmáknul!? Letos na jaře se Sergiovi dostalo velké cti, když se ve Vatikánu zúčastnil setkání s papežem Františkem. Ten mu osobně požehnal. Sergio na to dodnes vzpomíná s upřímným dojetím.

Hana Klusová

 

Zdrojový článek v příloze

 

 

 

Zdroj: Vozka 3/2014

Přílohy:

Český závodník Karel Abraham; foto: Michal Kohout, www.motorkari.cz

Bezbariérová přírodní tribuna C, tzv. Stadion, je po tři dny obsypána davy fanoušků; foto: Michal Kohout, www.motorkari.cz

Jiří Kisinger; foto: Hana Klusová

Trio vítězů; foto: oficiální stránky okruhu

Míša s tatínkem; foto: Hana Klusová

Bob s Marcem Marquezem, ten letos v Brně dojel 4.; foto: Bobův archiv

Bob s Valentinem Rossim, Brno 2014; foto: Bobův archiv

Sergio Brno miluje. Na fotce s Danim Pedrosou, vítězem letošní Velké ceny; foto: Sergiův archiv

Sergio fandí italské Ducati; foto: Sergiův archiv

Tématické zařazení:

 » Aktuality  » Sport bez bariér  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

Pátek, 29. března 2024

Svátek má Taťána

Reklama

Reklama

JP Servis - Přestavby vozidel
 

Krátké zprávy

 

VOZKA na sítích

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

 

Reklama

 

 

Finanční podpora

Realizaci projektu VOZKA podporuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky

 

 

Projekt Vozka je realizován s finanční podporou: 

 

 

 

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ:

 

 

VÍCE O SPONZORINGU 

 

Partnerské organizace

 UMÚN s.r.o. - Nakladatelství malířů s těles. postiž., malujících ústy a nohama, Liberec

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci

 

 

Centrum aplikovaných pohybových aktivit FTK UP v Olomouci

 

   

 

 

  

 

   

 

  

 

Free Will o. s.  

 

  

 

VIVIDUS DYNAMIS             

  

                   

    

  Sportovní klub Ostrava (SK Ostrava)